2019/11/23

Doktor Uyku Film Yorumu / Kitap Karşılaştırması

Başlamadan Önce...
Herkese merhaba. Uzun zamanlı çabalarımın sonucunda yosun tutmuş beynimi arındırıp bir kitap/film gönderisiyle yeniden buralara dönüş yaptım. Bu gönderide yakın zamanda sinemalarda yerini almış, bir Stephen King romanı adaptasyonu olan Doktor Uyku adlı filmi yorumlayacak, kitap ve filmi karşılaştıracak ve kişisel yorumlarım başlığı altında bol bol ağlayacağım. Stephen King severlere ve ilgili okuyucularıma iyi okumalar dilerim.


Tanıtım
Fragman için buraya tık tık

Tür: Korku, Fantastik
Süre: 2 saat 32 dakika
Başroller: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran
Imdb: 7.7
Rotten Tomatoes: %76

Doktor Uyku, 8 Kasım 2019 tarihinde (Türkiye'de 22 Kasım 2019) gösterime girmiş aynı isimli kitabının film adaptasyonudur. Korku, gerilim temalı film aynı zamanda da 1980 yapımı The Shining (Cinnet) adlı filmin devamı niteliğindedir. Yazar koltuğunda Stephen King otururken, senaryo ve yönetmen koltuğunda ise çeşitli korku filmlerine imza atmış, The Haunting of Hill House isimli diziden de tanıdığımız Mike Flanagan var.

Hikaye
Overlook Oteli'nde yaşanan korkunç faciadan annesiyle sağ çıkan Daniel Torrance yıllar sonra yaşadığı travmanın etkilerini alkol ve şiddet eşliğinde görmeye başlar. Babası gibi olmayacağına yemin eden Dan hayatını düzene sokmak için yeni bir şehre yerleşir ve orada hasta bakıcı olarak çalışmaya başlar. Hastalara ölmeden önce 'rahatça uyumalarına yardım ettiği' için Doktor Uyku lakabını alan Dan, bir gün 'ışıltısı' aracılığıyla tıpkı kendisi gibi özel, küçük bir arkadaş edinecek ve başına aldığı beladan kurtulmasına yardım edecektir.

Öte yandan kendine 'Gerçek Kardeşlik' adını veren bir tarikat karavanlarıyla seyahat etmekte ve 'daha uzun' yaşayabilmek için ışıltısı olan çocukları kurban etmektedir.


Kitap / Film Karşılaştırması




Doktor Uyku, aynı isimli kitabından ziyade 1980 yapımı The Shining'in devamı niteliğinde çekilmiş bir film. Yönetmen Mike Flanagan, hem kitaptan hem de filmden esinlenerek ortaya hem kitap taraftarlarını hem de film severleri ekrana bağlayacak türde bir film ortaya koymayı planlamış. Bu yüzden hikaye akışındaki bazı ögeler filme sadık kalırken bazıları ise kitaba göre ilerlemiş.

İzleyecekler için küçük bir tavsiye: Doktor Uyku'ya gitmeden önce The Shining'i mutlaka izleyin. Kitap okuyucuları, lütfen filmin finaline karşı hazırlıklı olunuz.









Kişisel Düşünceler / Artılar ve Eksiler 
Not: Spoiler'ları görmek için eğik çizgiler içindeki boşlukları seçip işaretleyiniz.

Artılar
  • Öncelikle, iyi yönlerinden bahsedecek olursam filmin ilk yarısı soluk kesici ve oldukça merak uyandırıcıydı. Dan Torrance'ın tıpkı kitaptaki gibi yansıtılmış olması mendilimi alıp gözyaşlarımı silmeme sebep oldu. Danny'i tıpkı hayallerimizdeki gibi yaşattığı için Ewan McGregor'a öpücüklerimi yolluyorum.
  • Abra'nın tatlı mı tatlı Kyliegh Curran tarafından canlandırılmış olmasına da ayrı bayıldım. // Doğrusu kitaptaki Abra'nın kişiliği ve görünüşünü bir türlü bağdaştıramıyordum. Bu yüzden tam da filmdeki Abra gibi bir bıdık hayal ediyordum. //
  •  Filmdeki astral projeksiyon sahneleri ve Dan'le Abra'nın kurduğu iletişimin yansıtılması oldukça etkiliydi. // Her ne kadar Abra'nın Rose için kurduğu alarm kitaptakine göre biraz sönük kalmış olsa da yine de // en sevdiğim sahneler bu sahnelerdi.
  • Toparlayacak olursam sinematik açıdan, karakterlerin yansıtılması açısından Doktor Uyku güzel bir filmdi. Finali hariç filmi bir buhar gibi içime çektim.


Eksiler

  • Doğrusu filme gitmeden önce fragmanları izlemiş ve hikaye akışının değiştirilmesi ihtimaline peşin peşin hazırlanmıştım. Ancak bu kadar değiştirileceği hiç aklıma gelmemişti. Adı üstünde 'adaptasyon' denen şey zaten bir kitabın hepsinin ya da bir parçasının alınıp uyarlanarak filme aktarılmasıdır. Ancak filmin finalinde kitaptan tamamen alakasız, kritik bir değişikliğin yapılması beni şoke etti. Böyle bir değişiklik başka bir kitap adaptasyonunda (Harry Potter yahut Yüzüklerin Efendisi gibi büyük seriler) yapılmış olsaydı muhtemelen taşlanırdı. Ancak filmin %90'ını kitabı okumamış King hayranları yahut Kubrick fanatikleri izlemiş olduğundan mıdır bilinmez fazla tepki almadı ve geçer not aldı.
  • Flanagan, Kubrick'in unutulmaz imgelerini ve Hill House adlı serisindeki 'döngü' hastalığını bu filme de taşımış, hafiften iliklerimize işleyen bir korku filmi finali sunmuş ancak bunu yaparak hikayenin akışını tamamen değiştirmiş.// Kitaba göre Overlook Oteli'nin tamamen yıkılmş olması gerekiyor ve Dan'in oradaki yaratıkların etkisine kapılıp kendini otelle birlikte havaya uçurmaması gerekiyor. // Zaten iki farklı hikaye akışına sahip ögeyi birleştirince filmde küçük bir mantık hatası ortaya çıkıyor. Eğer film Kubrick'in The Shining'inin devamı niteliğinde çekildiyse, filmi izleyenler de hatırlayacaktır, // Jack Torrance otelin dışındaki labirent bahçenin içinde donarak ölüyordu ve kitabın aksine Overlook Oteli yangında yıkılmıyordu. Ancak Doktor Uyku'nun finaline gelindiğinde Dan, otelin içindeki yaratıkların etkisiyle birlikte babasının hareketlerini tekrarlarken yakıt odasına iniyor ve oteli ateşe veriyor.//Film bu noktaya kadar The Shining'in hikaye akışını izlerken birden kitabın hikaye akışına dönüyor. Bu yüzden // kitapta mutlu sonla biten hikayenin filmde buruk bir şekilde sonlanması ve olayların sürekli birbirine karışıp durması // beni biraz hayal kırıklığına uğrattı.
  • Bunun dışında özellikle 'Gerçek Kardeşlik' ile ilgili atlanılan detaylar tarikatın ne kadar güçlü bir düşman olduğunun etkili bir biçimde yansıtılmasına engel olmuş. Bu yüzden sanki çatışma sahneleri biraz oldu bittiye getirilmiş gibi olmuş. // Oldu bittiye getirme konusunda, karakterlerin (ana karakter de dahil) çoğunun puuf! diye öldürülmesini söylemiyorum bile.//
  • Son madde olarak buraya Dan'le ilgili konuşmak istiyorum. // King amcanın 2 kitapta, yaklaşık 800 sayfa, öldürmeye kıyamadığı minik Danny'sini o çarpık otelin çarpık yaratıklarına ne cüretle yem edersin Flanagan. Dan Torrance benim en sevdiğim kitap karakterlerinden biriydi. Bunu yaptığın için seni asla affetmeyeceğim. Asla.// 

Bitirmeden Önce...
Öncelikle yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Stephen King okuyucusuysanız, Doktor Uyku'yla ilgili yorumlarınızı bırakmaktan çekinmeyin. Eksileri olsa da, bir türlü içime sinmese de Doktor Uyku izlemeye değer bir film. İzlemenizi ve arasındaki farklılıkları görmeniz açısından özellikle kitabı okumanızı tavsiye ederim. Bir sonraki gönderime kadar görüşmek üzere.



via GIPHY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tasarım: Zuri