2016/06/23

Wattpad'deki Türk Yazar Kesim Üzerine

Herkese iyi akşamlar.
Bu akşam birazcık bu konuyla ilgili gevezelik etmek istiyorum.

Gençliğimizin büyük bir kısmı, özellikle de bayan kesim, izledikleri filmlerin, okudukları kitapların, oynadıkları oyunların umduğu gibi sona ermemesiyle hücum edip alternatif senaryolarını yahut gizli fantazilerini kelimelere döktüğü bir websitesi diyebiliriz Wattpad'e. Aslında bu sitenin asıl amacının yetenekli genç kalemlerin internet üzerinde paylaştığı eserleriyle tanınıp yazarlığın yaldızlı kapılarını açmalarına yardımcı olmak olması gerek. Fakat gördüğüm sonuçlara akıl erdiremiyorum. Bu işte bir iş olsa gerek. Diğer dillerde eserler veren Wattpad yazarlarının durumunun nasıl olduğunu bilmiyorum ve Türk yazarlar için bir genelleme de yapmayacağım. Yalnızca gördüklerimi aktaracağım.

Bahsettiğim Wattpad yazarlarını temsil
etmesi adına ilk hikayemin ana karakteri
Mizuki'yi sizlere model sundum
efenim.


Birkaç aydır Wattpad bünyesinde kendi kendine hikayeler yazıp takılan biri olarak etrafımda değer vererek, zaman ayırarak hikayelerimi okuyan belirli kişiler olduğunu fark ettim. Genel bağlamda hikayelerimin bildirim ve mesaj bölümlerini işgal eden kullanıcılar ve denk geldiğim popüler yazarlar aşağıdaki gibidir:

1. "Beğenir Misin Teşekkürler"ciler
Bu yazarlar genelde bir tane hikaye yazmışlardır ve bu hikayeyi yazalı üzerinden bir iki hafta ya geçmiştir ya geçmemiştir. Kimse tarafından okunmayınca rastgele birilerini bulurlar ve mesaj kutularına "Hikayeni okudum çok güzeldi sen de benimkini okuyup beğenir misin :) Teşekkürler" gibi yazılar bırakırlar. Aslında mesajlarındaki gizli anlam "Hikayemi beğen ki daha çok ön plana çıksın."dır. Ancak bu mesajların yazarlarının yazdıklarına ne kadar bakarsanız bakın okunacak bir şey göremezsiniz. Amaç yazdıklarının okunması değil ego tatminidir.

2.  Beğeni Teröristleri
Bu yazarlar yukarıdaki eylemi mesajla değil karşı yazarın yazdığı bölümleri art arda beğenerek gerçekleştirirler. Sizin yazdığınız hikayeyle alakaları yoktur ancak yine de beğenerek ilgi gösteriyormuş gibi görünürler ve aynı ilgi alakayı da sizden görmek isterler çünkü tek amaçları beğeni sayısını artırıp eserlerinin sıralamasını yükseltmektir. Böylece harika yetenekli ve popüler bir yazar olabileceklerdir.

3. Çekingen İlgi Arayıcıları 
Bu yazarların da yukarıdaki ilk iki maddede belirttiğim gibi bir iki okunmamış beğenilmemiş hikayesi vardır ve bu yazılarının şanını artırmak adına hedeflenen yazara bir takip-bir beğeni şeklinde dikkat çekme hamlesinde bulunur. İşe yarıyor mu orası tartışılır.

4. Çılgın Fanfiction Yazarları
Bu yazarların hakkını vermek lazım, yazılarının illa okuyucuları vardır ve yazarla okuyucu arasında kesinlikle bir alış veriş vardır. Bir hikaye başlatırlar ve okuyucunun favori çiftlerine göre hunharca fanfictionlar yazarlar. Bu fan kurguları okuyucunun isteğine göre cinsel ögeler, okuyucunun aklını bükecek üzücü olaylar ve sairesi barındırabilir. Karşılıklı bir aldım-verdim olayı olduğundan bu yazarlar da oldukça popülerdir fakat yaldızlı kapılara dokunabileceklerinden şüpheliyim.

5. (Anime, Film, Kitap Başlığı) Whatsapp Muhabbetçileri
Bu yazarlar yazılarına zerre dahi anlam veremediğim Wattpad yazarlarıdır. İçinde bulundukları fan grubuna kendilerini kaptırırlar ve "Acaba şunun şunun karakterleri şurada muhabbet etseydi nasıl olurdu?" gibi düşüncelerle oturup sadece diyalog yazarlar. Ve garip bir şekilde bu sade diyaloglar fazlaca beğeni alır.

Bunlar dışında hikayeciliği gerçekten güzel olan yazarlarımız da var. Ancak beğeni bombardımanlarına uğrayan ilgi açı, içi boş yazıların gölgesinde kalıyorlar bir bakıma. Bu durumda Wattpad genç yeteneklere yazarlığın kapısını açmakta engellere rastlıyor. Bunun örneklerini raflarda görebilirsiniz mesela. Ya da açıp popüler olan bazı yazılara da bakabilirsiniz.

Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı hikaye yazıcılığımı bitirmeye karar verdim. Yazsam da başka bir diyalog hikayesinin gölgesinde kalacak zaten. Belki ben de beyin bükücü ögeler barındıran fan kurguları yazarım. Beyin bükmede iyiyimdir zira.

Okuduğunuz için teşekkürler! Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

2016/06/12

Anime Yorumu: Showa Genroku Rakugo Shinjuu ve Rakugo Üzerine

Merhaba millet! Uzun süreden sonra anime ve oyun yorumlarıyla buradayım ve sezonu kış boyunca beni derinden etkileyen, kimi bölümde doyasıya eğlenip kimi bölümde göz yaşlarına boğulduğum bir animeyle açmak istiyorum.

İsim: Showa Genroku Rakugo Shinjuu
Mangaka: Haruko Kumota
Tür: Drama, Josei
Bölüm Sayısı: 13 + 2 OVA (2. sezon gelecek)
Stüdyo: Studio Deen
Yayın Yılı: 2016
Myanimelist Puanı: 8.65

Seslendirme Kadrosu
Yuurakutei Yakumo (Kikuhiko) - Ishida Akira / Kobayashi Sanae (çocukluğu)
Yuurakutei Sukeroku (Shin) - Yamadera Kouichi
Miyokichi - Hayashibara Megumi
Konatsu - Kobayashi Yuu
Yotarou - Seki Tomokazu
Matsuda - Ushiyama Shigeru


Showa Genroku Rakugo Shinjuu, Türkçesiyle Showa ve Genroku Dönemi Rakugo ve Aşıkların İntiharı, Haruko Kumota'nın aynı isimli mangasının anime adaptasyonu. Başlangıçta iki ova bölümü olarak yayınlandıysa da sonradan iki bölüm birleştirilerek ilk bölüm halinde yayınlandı ve 13 bölüm yayınlandıktan sonra final verdi. Hem hikaye açısından hem de seslendirme kadrosu açısından zengin olan animenin ikinci sezonunun ne zaman çıkacağı henüz belli değil.


Anime ilk başlarda eski yakuza üyesi olan Yotarou'nun çete dövüşlerinden sıyrılıp tek tutkusu olan Rakugo'ya dönüşünü konu alsa da sonrasında kendisine Rakugo'nun inceliklerini anlatması için yalvardığı ünlü Rakugo sanatçısı Yuurakutei Yakumo'nun hayat hikayesi üzerinde yoğunlaşır.

Yotarou ve Yakumo
Hikaye adını aldığı Showa ve Genroku dönemlerinde geçmekte. Yakuza üyesi olan Yotarou hapisten serbest bırakılır bırakılmaz dinleyip hayranı olduğu "Shinigami" isimli Rakugo'nun anlatıcısının izini sürmeye başlar. Yuurakutei Yakumo'yu bulduktan sonra Yotarou ne pahasına olursa olsun öğrencisi olmak istediğini dile getirecektir. Şu ana kadar hiç öğrenci kabul etmemiş olan Yakumo ise bir nedenden dolayı Yotarou'yu öğrencisi olarak kabul edecektir. Ama bunca zamandır teklifleri reddeden Yakumo, neden Yotarou'yu kabul etmiştir?


Bunu hikayenin geri kalanında zevkli Rakugo performanslarıyla öğreneceksiniz.






 İzleyici her ne kadar şapşal ve sevimli tavırlarıyla dikkat çeken Yotarou'nun akıbetini merak etse de Yakumo'nun yürek acıtan hikayesi Yotarou'yu unutturup izleyiciyi ekrana kilitlemeyi başarıyor. Burada Yakumo ve en yakın dostu Sukeroku'nun seslendirme sanatçıları olan Ishida Akira ve Yamadera Kouichi'nin başarılı hikaye anlatıcılığını es geçmemek gerek.







Yakumo (O zamanki lakabıyla Kikuhiko)'nun Shinigami adlı Rakugo'su

"Nedir yahu bu Rakugo?" diye soranlarınız için Japon edebiyatında yer eden ve Showa döneminde en parlak dönemini yaşayan Rakugo, tek bir anlatıcının birden fazla karakterin rolüne bürünerek bir hikayeyi anlatmasıyla yapılan bir tiyatro türüdür. Rakugo'nun Türk Edebiyatındaki ismi Meddah'tır.

Anlatıcı yani Rakugoka, sahnenin ortasında oturarak hikayesini anlatır ve bunu yaparken üzerindeki yeleğini ve elindeki kağıt yelpazesini sıklıkla kullanır. Hikayelerde en az iki karaktere bürünür ve karakterler arasındaki farklılığı belirtmek adına ses tonunu yükseltir ya da alçaltır.

Rakugo sanatçıları eğitimleri bitmiş Rakugo yapmaya hazır öğrencilerine kendi soyadlarını verirler ve böylece isimleri nesiller boyu yaşamaya devam eder.


Animeye yeniden dönüp birkaç düşüncemi paylaşacak olursak...

Anime çıkmadan önce fragmanı izlediğimde serinin eğlenceli ve sürükleyici olacağını düşünmüştüm. Ve düşündüğüm gibi de oldu. Ancak finali o kadar tersi yöndeydi ki izlerken yüzüm şekilden şekle girdi ve gözyaşlarımı tutamadım. Tek kelimeyle şok ediciydi. Yakumo'nun hikayesi son bölümüne kadar mükemmel bir şekilde yansıtılmış. Ayrıca animenin müzikleri de bir o kadar güzeldi. Klasik ve jazz müzikle döneminin "geleneksel"liği bu kadar mükemmel yansıtılabilirdi. Anime dışında da dinlenilebilecek mükemmel bir OST albümü var.

Seslendirmeden de bahsetmeden geçemeyeceğim çünkü bu animenin en can alıcı noktası hikaye anlatımı kısımlarıydı. Açıkçası bu seride Seki Tomokazu'yu daha çok göreceğimi ummuştum bu yüzden biraz hayal kırıklığı yaşadığımı söyleyebilirim. Ama onun yerine Yamadera Kouichi'nin bu işte ne kadar iyi olduğunu gördüm ve Kouichi-san favori seiyuularımdan biri oldu bu animeyle.

Ishida Akira'ya gelince... Animeyi izlerken "Acaba karakteri seiyuusuna bakarak mı çizmişler?" diye düşünmeden edemedim. Seslendirdiği karakterler içinde kendisine en çok benzeyen karakter Yakumo sanırım.  Hem kişilik açısından. Hem yetenek açısından. 

Rakugo Shinjuu'yla ilgili Cool Voice adlı dergiye verdiği röportajın resimlerine buradan erişebilirsiniz.
("Eh? N'oldu? Neden buraya bakıyoruz? Ne alaka?" dediğinizi duyar gibiyim. Ama anlamıyorsunuz. Bu gerçekten çok değerli. Sormayın.)

Ve son olarak Yakumo'nun bir erkek olarak bir bayana taş çıkartabileceğinden bahsedelim.

 
muah
 Ve bir o kadar da yakışıklı oluşundan.


Yazı yorum yazısı olmaktan çıkıp Yakumo'ya olan hayranlığımı anlatan bir fangirl yazısı olmadan burada sonlandırıyorum. Tarihi anime severler ve josei severlerin izlemesini şiddetle tavsiye ederim.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Tasarım: Zuri